Whisper

For English click here!

Пештерата Пешна преставува една од најатрактивните природни убавини во нашата земја, прогласена за природно наследство на Македонија. Воедно претставува пештера со најголем отвор на Балканот. Сместена е на само 6 км од Македонски Брод на регионалниот пат за Самоков.

За жал, не многу луѓе знаат за оваа убавина која е сеуште неистражена туристичка дестинација. Затоа во оваа статија ќе се запознаеме подобро со ова наше богатство и се надевам ќе посакате да ја посетите. Иако Пешна се наоѓа на само 1,5 час возење од Охрид ова беше мојата прва посета на пештерата заедно со мојот сопруг. Неколку месеци ја планиравмее оваа посета, но секогаш одложувавме поради некоја причина. Конечно дојде моментот да го видиме ова чудо на природата.

Полека се приближувавме со автомобилот и кога наеднаш во ридовите пред нас се појави огромно окно. Следуваа извици на изненадување и возбуда. Очекувавме да биде голема, но не…

View original post 665 altre parole